Wykorzystanie pigwy w kuchni to pyszny i korzystny sposób na rozgrzanie się w sezonie zimowym. Owoce można moczyć w cukrze i alkoholu nawet przez dwa tygodnie. Uważa się, że pomaga leczyć przeziębienia i zanieczyszczenia w skórze.
Aby zrobić nalewkę z pigwy, potrzebne będą pigwa, cukier, wódka i imbir. Imbir dodaje ostrego smaku do nalewki. Można do niej dodać również cynamon, goździki, gałkę muszkatołową lub kardamon. Do mieszanki można również dodać niewielką ilość miodu.
Aby zrobić nalewkę z pigwy, zacznij od pokrojenia pigwy na małe kawałki. Po pokrojeniu pigwy, możesz umieścić ją w słoju i pozostawić na kilka dni. Następnie możesz opłukać owoce i usunąć wszelkie nasiona. Możesz również użyć obieraczki, aby obrać pigwę. Po usunięciu skórki można rozgnieść owoce, aby uwolnić ich soki.
Po usunięciu pestek i miąższu można pokroić pigwę w plasterki. Możesz umieścić te plastry w słoiku do naparu. Ważne jest, aby plasterki nie były zbyt ciasno upakowane. Po namoczeniu plasterków w mieszance cukru przez trzy lub cztery dni, można przecedzić sok z pigwy. Następnie nalewkę należy przechowywać w ciemnym miejscu przez co najmniej dwa tygodnie. Jeśli chcesz zachować nalewkę na dłużej, możesz ją przechowywać w lodówce.
Można również zrobić syrop z pigwy. Do jego wykonania potrzebny będzie szklany słoik i lejek. Wlej syrop do słoika, a następnie potrząśnij słoikiem. Dzięki temu usuniesz nadmiar syropu. Następnie możesz umieścić słoik w lodówce na okres do dwóch miesięcy. Po dwóch miesiącach możesz odcedzić syrop i dodać alkohol. Następnie można wymieszać nalewkę ze skórką pomarańczową. Następnie nalewkę należy przecedzić i zabutelkować.
Innym częstym dodatkiem do nalewki z pigwy jest imbir. Imbir jest dobrym naturalnym środkiem na przeziębienia i może dodać ostrego smaku do nalewki. Może być również stosowany w leczeniu hipotermii. Ważne jest, aby pamiętać, aby używać tylko małych ilości imbiru. Ilość będzie zależała od smaku, który chcesz osiągnąć. Możesz również użyć lasek cynamonu lub anyżu 5-gwiazdkowego, aby dodać do mieszanki.
Inną opcją jest zrobienie nalewki z wykorzystaniem skórki pomarańczy. Dzięki temu nalewka nabierze złotego koloru. Będziesz również potrzebował 35% alkoholu. Po miesiącu możesz odcedzić nalewkę i przechowywać ją w ciemnym miejscu.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, powinieneś użyć medycznego 96% alkoholu etylowego. Jest to bezpieczny i dobrze oczyszczony alkohol. Możesz również użyć kupionej w sklepie wódki lub bimbru. Jeśli używasz bimbru, powinieneś upewnić się, że jest on podwójnie destylowany. Powinien być również filtrowany. Aby zrobić nalewkę z alkoholem, nie powinieneś używać plastikowych pojemników. Chemikalia w plastikowych pojemnikach mogą dostać się do alkoholu.
Podobne tematy