Zachęcamy do zapoznania się z materiałem, który powstał przy współudziale meskie-poradniki.pl
Niezależnie od tego, czy próbujesz leczyć przeziębienie, czy mu zapobiegać, nalewka z czarnego bzu to świetny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego. Bzy są pełne antyoksydantów i witaminy C. Wykazano, że mają właściwości antywirusowe i mogą pomóc w walce z wirusami przeziębienia i grypy. Są one również doskonałym źródłem żelaza. Możesz zrobić nalewkę z czarnego bzu w domu z zaledwie kilku prostych składników.
Najprostszym sposobem na zrobienie nalewki z czarnego bzu jest użycie suszonych owoców czarnego bzu. Są one dostępne w sklepach ze zdrową żywnością lub na internetowych rynkach zielarskich. Można też kupić świeże owoce czarnego bzu. Kluczem do zrobienia dobrej nalewki jest uzyskanie całkowicie dojrzałych jagód, a nie zbyt niedojrzałych. Niedojrzałe jagody nie będą miały takiego samego głębokiego fioletowego koloru jak dojrzałe.
Suszone owoce czarnego bzu można zmieszać z wódką, aby zrobić skuteczną nalewkę. Potrzebny będzie mały rondel, w którym będziesz gotować jagody na małym ogniu. Kiedy jagody są ugotowane, przenieś je do czystego, suchego słoika i wypełnij go 80-proof wódką. Doda to smaku nalewce i sprawi, że słodycz czarnego bzu będzie mogła zabłysnąć.
Kolejnym krokiem w przygotowaniu nalewki z czarnego bzu jest jej przecedzenie. Możesz użyć do tego celu lejka o drobnych oczkach lub średniej wielkości lejka wyłożonego ceratą. Odcedzoną nalewkę przelej do butelki z ciemnego, bursztynowego szkła. Ochroni to aktywne związki lecznicze zawarte w jagodach przed światłem. Butelkę opatrzyć etykietą z zalecanym dawkowaniem i datą wykonania.
Tradycyjny sposób robienia nalewki to rozpoczęcie od około 1 do 2 mililitrów. Jest to ogólna zasada, ale punkt wyjścia będzie się różnił w zależności od osoby. Ogólnie rzecz biorąc, nalewka powinna być przyjmowana trzy razy dziennie. Idealnie, nalewka powinna być przyjmowana z ciepłą wodą. Nalewkę należy przecedzić po około 30 dniach, a następnie można ją przechowywać w szczelnym pojemniku.
Aby zrobić nalewkę na bazie alkoholu, można użyć wódki, alkoholu etylowego lub brandy. Nalewki na bazie alkoholu powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku w ciemnym miejscu. Jeśli chcesz zrobić nalewkę bez alkoholu, możesz zastąpić wódkę gliceryną. Nalewki te mają krótszy okres przydatności do spożycia niż te wykonane z użyciem alkoholu, ale są równie skuteczne.
Podczas robienia nalewki możesz również dodać inne zioła, aby poprawić smak i właściwości lecznicze nalewki. Niektóre z najczęstszych ziół, które można dodać to cynamon, owoce róży i imbir. Nalewka może być rozcieńczona w wodzie, a nawet możesz dodać do niej skórkę z cytryny.
Robiąc nalewkę z czarnego bzu, możesz użyć tradycyjnej metody lub dodać inne zioła, aby poprawić smak i korzyści lecznicze nalewki. Możesz również dodać składniki takie jak paski reishi, laski cynamonu i miód, aby poprawić smak nalewki. Możesz również zrobić syrop z czarnego bzu z nalewką.
Podobne tematy