Pasta Mascarpone jest łatwa do wykonania i smakuje wyśmienicie. Jest to świetny sposób, aby dodać bogatą i kremową teksturę do dania bez użycia śmietany lub ciężkiej śmietany. Przepis zawiera również dodatek białego octu balsamicznego dla jaśniejszego smaku.
Aby zrobić sos mascarpone, zacznij od podgrzania dużego rondla z olejem. Kiedy patelnia będzie gorąca, możesz dodać czosnek i szalotki. Smażyć je przez kilka minut, a następnie zdjąć z ognia. Gdy szalotki będą miękkie, możesz dodać pomidory. Jeśli chcesz, możesz posiekać pomidory przed dodaniem ich do garnka.
Po tym jak pomidory zmiękną, możesz dodać mascarpone i parmezan. Mieszaj, aż mascarpone rozpuści się w mieszance. Sos można podawać na makaronie lub z białkiem. Szczypta skórki z cytryny dodaje sosowi przyjemnego blasku.
Następnie musisz dodać do mieszanki pastę pomidorową. Wymieszaj ją z cebulą. Gotuj ją przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Jest to najmniejszy krok, ale ważny, aby sos został dokładnie ugotowany.
Jeśli robisz podwójną porcję, możesz zarezerwować wodę z makaronu przed jego odcedzeniem. W ten sposób możesz wykorzystać wodę z makaronu do rozrzedzenia sosu. W przeciwnym razie będziesz musiał dodać trochę dodatkowej wody do sosu.
Gdy już przygotujesz sos, możesz go podać do makaronu, do pokrojonego sera, do kotletów z kurczaka, a nawet do nadziewanej papryki. Możesz go również zamrozić na okres do sześciu miesięcy.
Inną opcją jest odgrzanie sosu w mikrofalówce. Sporadyczne mieszanie makaronu z sosem zapobiegnie jego sklejaniu się. Ponadto, jeśli odgrzewasz sos, możesz użyć odrobiny zarezerwowanej wody z makaronu, aby go rozrzedzić.
Składniki do wykonania pasty mascarpone są nieliczne. Jednak wszystkie one współpracują ze sobą, aby stworzyć kremowy sos. Dla wzbogacenia smaku możesz dodać także inne warzywa. Świeża bazylia, posiekany szpinak lub angielski groszek to świetne opcje. W zależności od pory roku, możesz również dodać pokruszone czerwone płatki chili.
Możesz ponownie podgrzać sos na kuchence lub umieścić go w pojemniku i schować do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możesz dodać do sosu garść świeżej bazylii. W razie potrzeby, możesz nawet dodać go do ugotowanego makaronu, aby uczynić go bardziej kompletnym posiłkiem.
Jeśli nie masz czasu na zrobienie sosu od razu, możesz przechowywać go w lodówce do miesiąca. Jeśli jednak zdecydujesz się go zamrozić, najlepiej poczekać, aż sos całkowicie ostygnie. Ponieważ sos rozszerzy się w miarę zamrażania, nie będziesz mógł go wypić.
Aby uzyskać gładszy sos, możesz zblendować pomidory. Możesz nawet zastąpić wino bulionem z kurczaka, jeśli szukasz mniej słodkiego sosu.
Podobne tematy