Jak zrobić kwas masłowy w domu

Jak zrobić kwas masłowy w domu

Kwas masłowy jest jednym z trzech głównych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFAs), które twoje jelita produkują, gdy dobre bakterie rozkładają błonnik pokarmowy. Wraz z kwasem octowym i propionowym stanowi ponad 90 procent kwasów SCFA w jelitach. Zapewnia komórkom jelita grubego około 70 procent ich zapotrzebowania na energię, a także wspiera układ odpornościowy, zmniejsza stan zapalny i może pomóc w zapobieganiu chorobom.

How to Make Butyric Acid at Home

Możesz zrobić kwas masłowy w domu poprzez wykorzystanie procesu zwanego fermentacją beztlenową, która występuje, gdy żywność jest fermentowana przy braku tlenu. Fermentacja ta zachodzi w Twoim żołądku i w jelitach. Dzieje się to również w maśle, serze, jogurtach i niektórych innych produktach spożywczych.

Jak przygotować kwas masłowy

Będziesz potrzebował trochę drożdży lub bakterii i płynnego medium, aby rozpocząć fermentację kwasu masłowego w domu. Możesz użyć dostępnych na rynku płynnych pożywek lub użyć całkowicie naturalnej kultury, która jest wykonana z drożdży i płynu na bazie wody, takiego jak serwatka lub mleko.

Drożdże lub bakterie muszą być najpierw aktywowane przez łagodny kwas, taki jak kwas mlekowy, aby rozpocząć fermentację. pH roztworu powinno wynosić około 5,0 do 6,0. Następnie roztwór należy pozostawić do fermentacji w tempie 1 L na godzinę przez 5-6 dni.

Po zakończeniu fermentacji należy oddzielić płynną pożywkę od powstałego kwasu masłowego. Można to zrobić za pomocą filtra lub pompy próżniowej.

Kwas masłowy jest czterowęglowym, prostym kwasem tłuszczowym o krótkim łańcuchu, który występuje w tłuszczach zwierzęcych i olejach roślinnych. Ma słodki, niemal miodowy smak i nieprzyjemny, zjełczały zapach. Jest również kluczowym składnikiem niektórych emulsji, w tym masła, parmezanu i jogurtu.

Dlaczego kwas masłowy jest tak śmierdzący

Nie jest niespodzianką, że kwas masłowy jest tak śmierdzący – to właśnie on sprawia, że masło i inne produkty mleczne się psują. Został on odkryty w 1814 roku przez francuskiego chemika Michela Eugene Chevreula, który zdał sobie sprawę, że nieprzyjemny zapach spływającego masła jest spowodowany przez kwas masłowy.

Kilka innych rzeczy, z których znany jest kwas masłowy, to jego zdolność do zwiększania ilości snu, poprawy zdrowia jelit i zapobiegania rakowi okrężnicy. Jednak większość badań nad działaniem kwasu masłowego została przeprowadzona na zwierzętach lub wyizolowanych komórkach, więc potrzeba więcej badań na ludziach, aby zrozumieć, jak może on działać dla Ciebie.

How to Make Butyric Acid at Home

Istnieje kilka różnych sposobów na produkcję kwasu masłowego w domu, ale najczęstszym sposobem jest użycie syntezy chemicznej. Synteza ta polega na utlenianiu propylenopochodnego butyraldehydu lub poprzez fermentację syngazu.

Innym powszechnym sposobem wytwarzania kwasu masłowego jest wykorzystanie ekstraktu z masła. Jest to popularny sposób wytwarzania kwasu masłowego w domu, ponieważ jest tańszy i łatwiejszy do znalezienia niż aldehyd masłowy, który jest produktem ubocznym syntezy chemicznej.

Alternatywnie, można produkować kwas masłowy poprzez fermentację łusek kukurydzy. Jest to bardziej opłacalna i zrównoważona opcja niż synteza chemiczna, ale może zająć więcej czasu. Generalnie, proces wytwarzania kwasu masłowego z łuski kukurydzy obejmuje obróbkę wstępną z rozcieńczonym kwasem siarkowym w celu hydrolizy polisacharydów do cukrów fermentowalnych, a następnie detoksykację z adsorpcją węgla aktywnego w celu usunięcia inhibitorów hydrolizatu. Następnie przeprowadzana jest fermentacja w bioreaktorach w celu przekształcenia cukrów w kwas masłowy.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *