Niezależnie od tego, czy próbujesz uczcić urodziny, rodzinne święto, czy po prostu chcesz się leczyć, robienie czekoladowych pączków jest świetną opcją. Te pyszne smakołyki są wykonane z masła, czekolady i cukru. Są bardzo łatwe do wykonania i zapewnią słodki poczęstunek na każdą okazję.
Zacznij od przygotowania ciasta. Możesz użyć elektrycznego miksera ręcznego z przystawką do wyrabiania ciasta lub miksera stojącego. Ciasto może być zrobione poprzedniego wieczoru lub rano i będzie gotowe do wypełnienia i upieczenia następnego dnia.
Możesz użyć worka do nakładania nadzienia czekoladowego na pączki. Torebka powinna mieć końcówkę w kształcie gwiazdy, abyś mógł napełnić pączki.
Po wyrośnięciu ciasta, powinieneś pokroić je na 20 równych kawałków. Każdy kawałek powinien mieć około dwóch uncji. Ciasto powinno mieć grubość około 1,5 cala. Dobrze jest również rozwałkować je na kawałku papieru pergaminowego, aby ułatwić sobie pracę.
Po rozwałkowaniu ciasta, umieść każdy kawałek na posypanej mąką blasze. Możesz zwinąć ciasto w kulkę lub wykrawać je w zgrabny, jednolity kształt. Kiedy ciasto będzie już uformowane, przykryj je folią. Pozwoli to ciastu urosnąć i uformować się. Następnie możesz przykryć ciasto dużą plastikową torbą i przechowywać je w chłodnym, suchym miejscu do 12 godzin.
Jeśli nie chcesz używać worka do dekoracji, możesz wypełnić pączki kremem czekoladowym. Pamiętaj, aby dobrze wymieszać krem, a następnie odstawić go do lodówki na co najmniej dwie godziny przed napełnieniem pączków.
Kiedy krem czekoladowy jest już chłodny, możesz nakłuć nożem małą dziurkę. Możesz też spróbować dodać do nadzienia wiórki czekoladowe. Po napełnieniu pączków, możesz je następnie obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Możesz również użyć worka do dekoracji, aby dodać do każdego pączka odrobinę nadzienia. Możesz to zrobić podczas pieczenia pączków. Aby ułatwić ten proces, możesz kupić krążki czekoladowe. Dzięki temu napełnianie pączków będzie o wiele łatwiejsze.
Aby zrobić czekoladowe nadzienie do pączków, będziesz musiał wymieszać masło, cukier i kakao w proszku. Na ostatnim etapie mieszania możesz dodać do masy również wanilię. Pomoże ona zakwitnąć kakao w proszku. Po zgęstnieniu masy, można dodać czekoladę i śmietanę. Następnie należy ubić masę, aby uzyskać jej całkowitą gładkość.
Czekoladowe nadzienie do pączków rozszerzy się i zgęstnieje, gdy będziesz je napełniać. Możesz wtedy włożyć je do lodówki na kilka minut, aby stwardniało. Możesz też użyć worka do ciasta z małą końcówką gwiazdkową, aby nałożyć nadzienie na pączki. Dzięki temu nadzienie będzie dobrze rozprowadzone.
Podobne tematy