Kompostowanie to przyjazny dla środowiska sposób na recykling resztek jedzenia i odpadów ogrodowych. Zmniejsza ślad węglowy Twojego gospodarstwa domowego i pomaga wyeliminować metan, potężny gaz cieplarniany, który przyczynia się do globalnego ocieplenia. Produkuje również bogatą w składniki odżywcze glebę, którą możesz posiać w swoim ogrodzie lub na kwiatach.
How to Make a Home Composter
Jeśli mieszkasz w okolicy z dużą ilością miejsca na zewnątrz, rozważ zbudowanie własnego kompostownika. Możesz wykorzystać stary kosz na śmieci, drewnianą skrzynię lub cokolwiek innego, co znajdziesz na podwórku i co jest wystarczająco duże, aby pomieścić stos kompostu. Możesz też kupić komercyjny kompostownik.
Aby zrobić domowy kompostownik, najpierw określ, jakie materiały chcesz w nim umieścić. Do stworzenia idealnego kompostu potrzebna będzie kombinacja materiałów mokrych (zielonych) i suchych (brązowych). Materiały zielone, takie jak resztki kuchenne, fusy z kawy, ścinki trawy, rozdrobnione gazety i suszony materiał roślinny, dodają węgla, natomiast materiały brązowe, takie jak siano i słoma, dodają azotu.
Kiedy będziesz gotowy do rozpoczęcia pracy, ułóż warstwę materiałów zielonych, a następnie warstwę materiałów brązowych. Warstwy te należy układać naprzemiennie, aby materiały nie były zbyt stłoczone.
Przez następne kilka miesięcy, dodawaj świeże resztki do kompostu co tydzień lub tak, i mieszaj kupkę za pomocą kielni ogrodowej, wideł lub łopaty, aby ją napowietrzyć. Unikaj umieszczania mięsa lub produktów mlecznych w stosie; przyciągają one zwierzęta i mogą zakłócić proces kompostowania.
Potrzebny będzie również pojemnik do zbierania resztek kuchennych do czasu, gdy będzie można je umieścić w kompostowniku. Wiadro ze stali nierdzewnej z pokrywą pomoże utrzymać zapachy pod kontrolą. Możesz też zrobić pojemnik na kompost ze starego plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywą, co pozwoli Ci wymieszać resztki w pojemniku, a następnie przenieść je na zewnętrzną kupkę.
Gdy już masz swoją kupkę kompostową, dodaj wody, aby ją napowietrzyć i regularnie mieszaj. Takie napowietrzanie zwiększy tempo, w jakim bakterie i inne mikroby rozkładają odpadki na kompost.
Jeśli nie jesteś pewien, co włożyć do swojej kupki, zacznij od małej kupki i stopniowo dodawaj więcej materiałów, aż osiągniesz idealny rozmiar. Stos powinien mieć co najmniej trzy stopy głębokości i zawierać mieszankę mokrych i suchych materiałów, takich jak rozdrobniony papier, karton, trawa, liście, suszone rośliny i resztki kuchenne.
Następnie, na przemian z materiałami zielonymi i brązowymi, dodaj kilka cali startera kompostowego do każdej warstwy, aby rozpocząć proces. Gdy kompost zacznie się rozkładać, rozgrzeje się, a mikroby staną się aktywne. Gdy kupka jest już pełna, można ją zakopać w ziemi lub wykopać i umieścić w pojemniku na zewnątrz.
Niezależnie od tego, czy używasz kompostownika komercyjnego, czy łatwego do zbudowania, powinieneś zawsze regularnie obracać swoją kupkę kompostową. Dzięki temu mikroby będą aktywne, a pryzma będzie zdrowa.
Podobne tematy