Stworzenie mleka kokosowego jest łatwe i pyszne. Wszystko czego potrzebujesz to kilka składników i około pięciu minut. To świetna alternatywa dla kupionego w sklepie mleka kokosowego. Jest również pożywne i niedrogie. Możesz go używać w niezliczonych przepisach. Możesz nawet przechowywać je w lodówce do pięciu dni.
Istnieją dwie podstawowe metody robienia mleka kokosowego. Pierwsza polega na zblendowaniu kokosa z wodą. W ten sposób powstaje gładki, kremowy i pozbawiony nabiału napój. Druga metoda polega na ponownym wykorzystaniu płatków kokosowych. W ten sposób uzyskuje się bardziej skoncentrowany smak w produkcie końcowym.
Używając blendera wysokoobrotowego, zmiksuj razem jedną filiżankę rozdrobnionego kokosa z trzema filiżankami wody. Jest to dobry sposób, aby uzyskać jak najwięcej z kokosa. Możesz nawet dodać trochę lecytyny słonecznikowej, aby uczynić go nieco gęstszym. Następnie możesz wlać mieszaninę do torby na mleko orzechowe, aby zebrać mleko. Torebka na mleko orzechowe sprawi, że kawałki kokosa nie uciekną.
Możesz zrobić mleko kokosowe od podstaw lub po prostu ponownie wykorzystać resztki płatków kokosowych. Jest to świetny sposób na oszczędzanie pieniędzy i środowiska. Możesz również przechowywać mleko w szczelnym pojemniku w lodówce do czterech dni. Można je również zamrozić na okres do trzech miesięcy. Jeśli nie jesteś fanem kokosa, możesz użyć tego samego przepisu, aby zrobić swoje ulubione mleko bez nabiału.
Najlepszym sposobem na zrobienie mleka kokosowego jest zakup świeżych kokosów. Możesz użyć również suszonych kokosów, ale będziesz musiał użyć więcej wody. Mleko może nie być tak kremowe. Najlepszą częścią jest to, że można go używać w każdym przepisie, który wzywa do mleka kokosowego. Możesz również użyć go do zrobienia mąki kokosowej. Jeśli jesteś na protokole autoimmunologicznym, możesz nie chcieć dodawać wanilii.
Jeśli nie jesteś pewien, który kokos kupić, to dobry pomysł, aby kupić jeden z żółtą lub zieloną skórą. Możesz też kupić młody tajski kokos. Są one wypełnione wodą kokosową i mają słodki smak. Młode kokosy są również dobre do jedzenia jako przekąska, ale dojrzałe są lepsze do robienia mleka kokosowego.
Kokos ma wiele korzyści, a mleko jest jedną z nich. Jest pyszne, pożywne i łatwe do zrobienia. Możesz nawet zrobić kokosowe smoothie, które jest świetnym sposobem na połączenie kokosa z wodą. Jest to również najlepszy sposób na wykorzystanie resztek wody kokosowej. Mleko jest również świetne na śniadanie pełne białka lub smaczny przysmak. Jest również łatwy do przechowywania, ponieważ można go zamrozić. Jest również całkowicie naturalne i bezglutenowe. Jest to również łatwy sposób na uzyskanie witaminy C.
Kokos jest jednym z najbardziej wydajnych źródeł energii, a używanie go w żywności jest dobrym sposobem na upewnienie się, że otrzymujesz całą swoją witaminę C. Jeśli masz resztki miąższu kokosowego, można go wysuszyć i zamienić w mąkę kokosową. Jest to również świetne źródło błonnika.
Podobne tematy