Jak zrobić słone lody karmelowe

Jak zrobić słone lody karmelowe

Lody z solonego karmelu to słodko-słony przysmak, który jest łatwy do wykonania. Jest idealny z innymi deserami, zanurzony w czekoladzie lub podany z kawałkami jabłek. Aby stworzyć ten pyszny smakołyk, potrzebujesz tylko czterech składników. Jednak będziesz chciał poświęcić swój czas. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o etapach tworzenia tych klasycznych lodów.

Po pierwsze, musisz zacząć od zrobienia karmelu. Karmel powstaje poprzez stopienie cukru na małym ogniu, aż zmieni kolor na ciemno-bursztynowy. Mieszanie mieszaniny okresowo pomoże rozpuścić cukier. Jeśli wolisz, możesz dodać szczyptę soli koszernej, aby nadać mu nieco dodatkowego smaku.

Gdy karmel się rozpuści, zdejmij go z pieca i umieść w szczelnym pojemniku. Pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie wymieszaj go z ciężką śmietaną i bazą do lodów. Musisz także wmieszać go w lody.

Następnie musisz dodać odrobinę bourbonu do lodów. Bourbon pomoże lodom zachować kremową konsystencję. Alternatywnie możesz użyć wódki. Po wymieszaniu śmietanki i karmelu, możesz dodać trochę gumy ksantanowej, jeśli chcesz, aby zmniejszyć szanse na powstanie kryształków lodu.

Po dodaniu śmietanki, musisz ciągle mieszać, aby upewnić się, że mieszanka nie jest spalona. Lody zaczną robić się gęste. Kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Zajmie to prawdopodobnie pięć minut.

Na koniec musisz dodać żółtka. Będą one stabilizować lody. Zaleca się używanie maszynki do robienia lodów, ale jeśli jej nie masz, możesz zrobić partię lodów bez maszyny. Należy tylko uważać, aby postępować zgodnie ze wskazówkami na maszynie do lodów. Niektóre urządzenia wymagają wcześniejszego zamrożenia miski.

Podczas gdy czekasz, aż lody się schłodzą, możesz wymieszać sos z solonego karmelu z lodami. Jest to świetny przepis do zrobienia na święta. Szczególnie dobrze smakuje podany w rożkach waflowych. Posypka z prażonych solonych migdałów dopełni wygląd. Alternatywnie, możesz skropić wierzch lodów pozostałym sosem.

Same lody są kremowe i mają dobrą mieszankę słodkich i słonych smaków. Aby uzyskać lepszy smak lodów, możesz zastąpić połowę mleka połową mleka. Bądź jednak ostrożny, ponieważ lody pół na pół nie będą tak kremowe.

Możesz również spróbować tych solonych lodów karmelowych z dodatkiem sosu karmelowego. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, musisz chłodzić lody przez co najmniej dwie godziny. Inną opcją jest zamrożenie ich przez noc. Ale powinieneś trzymać lody w zamrażarce przez kilka dni przed podaniem. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się tym pysznym przepisem przez cały rok.

Niezależnie od tego, czy jesteś na diecie, czy po prostu lubisz słodkie przysmaki, te solone lody karmelowe to zwycięzca. Jest nie tylko smaczny, ale również bezglutenowy.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *