Używanie wyciskarki do mleka sojowego do zrobienia mleka sojowego to łatwy sposób na cieszenie się zdrowymi i bezlaktozowymi napojami. Jeśli nie masz wyciskarki do mleka sojowego, istnieje kilka sposobów na przygotowanie mleka sojowego na kuchence.
Pierwszym krokiem w robieniu mleka sojowego jest opłukanie i namoczenie fasoli w wodzie. Jest to dobry sposób na usunięcie zanieczyszczeń i zapobieganie rozwojowi pleśni. Po namoczeniu, możesz użyć powstałego płynu jako zamiennika mleka mlecznego w przepisach. Ilość wody, której użyjesz, będzie się różnić w zależności od rodzaju fasoli, którą wybierzesz. Większe fasolki dadzą większą ilość mleka, podczas gdy małe fasolki dadzą mniej.
Wybór najlepszego rodzaju fasoli do produkcji mleka sojowego jest kluczowym krokiem w procesie. Chcesz wybrać soję, która jest okrągła, jasna w kolorze i ma zapach. Chcesz wybrać soję, która jest niemodyfikowana genetycznie, ponieważ fasola niemodyfikowana genetycznie była uprawiana w bardziej zrównoważony i etyczny sposób. Żółte ziarna soi są dobrym źródłem białka, manganu i folianów. Zawierają również wapń i żelazo.
Po namoczeniu ziaren, możesz zmielić je w blenderze lub zmielić w torebce na orzechy. Po zmieleniu ziaren soi, możesz dodać kilka filiżanek wody i zblendować mieszaninę, aż będzie gładka. Następnie można odcedzić powstałą ciecz za pomocą worka na orzechy lub szewca. Używanie sitka z siatką może pomóc w usunięciu miazgi sojowej.
Po kilku minutach blendowania powinieneś mieć gęste, kremowe mleko sojowe. Możesz podawać mleko na zimno lub cieszyć się nim na ciepło. Możesz również zamrozić mleko na okres do miesiąca. Powstałe mleko jest idealne do przyrządzania tofu. Możesz również użyć mleka do porannej kawy, herbaty, smoothies lub dodać do płatków śniadaniowych.
Powinieneś również rozważyć zakup soi bezpośrednio od plantatora, a nie ze sklepu spożywczego. Jest to ważne, jeśli chcesz zrobić wysokotłuszczowe mleko sojowe. Kupowanie fasoli w sklepie z naturalną żywnością może również zapewnić Ci szerszy wybór opcji.
Powinieneś również upewnić się, że prawidłowo przecedzasz mleko sojowe. Możesz to zrobić przepuszczając mleko sojowe przez sitko z siatką lub filtr do kawy. Użycie ściereczki do sera może również pomóc w odciągnięciu większej ilości mleka sojowego. Jeśli mleko utknęło na dnie garnka, możesz użyć drewnianej łopatki, aby je usunąć.
Proces wytwarzania mleka sojowego jest prosty i niedrogi. W rzeczywistości jest na tyle tani, że możesz chcieć robić własne mleko sojowe w swojej kuchni. Łatwo jest również zrobić tofu, więc możesz użyć mleka do zrobienia domowego tofu. Jeśli robisz tofu, ważne jest, aby wybrać soję bez GMO.
Jeśli nie masz wyciskarki do mleka sojowego, możesz również zrobić mleko sojowe używając sokowirówki. Zaletą używania sokowirówki jest to, że wyciąga ona sok z owoców i warzyw.
Podobne tematy