Niezależnie od tego, czy chcesz dodać bogatego, smakowego kopa do swojej ulubionej mrożonej kawy, czy chcesz doprawić swoje wypieki, ekstrakt z kawy jest świetnym sposobem, aby to zrobić. Można go dodać do wielu różnych potraw i napojów, w tym zup, gulaszów, koktajli mlecznych, sosów deserowych, koktajli, a nawet produktów do pielęgnacji skóry. Ekstrakt kawy jest również doskonałym sposobem na zrobienie kawy bez goryczy. Jest łatwy w wykonaniu i doskonale nadaje się dla miłośników głębokiego L!
Aby zrobić ekstrakt kawy, należy najpierw zacząć od świeżych ziaren kawy. Mogą to być zarówno całe ziarna, jak i zmielone. Ziarna powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym miejscu i nie powinny być narażone na działanie światła. Należy to zrobić przez co najmniej tydzień przed planowanym użyciem ekstraktu. Można również zmiażdżyć fasolę za pomocą wałka lub nawet moździerza i tłuczka.
W zależności od rodzaju alkoholu, którego używasz, możesz zrobić prosty ekstrakt z kawy lub zrobić koktajl. Jeśli planujesz zrobić koktajl, upewnij się, że wybierzesz łagodny w smaku alkohol, taki jak wódka. Koktajl z wódki nie jest tak aromatyczny jak na przykład bourbon, ale nadal działa. Warto wybrać wódkę o łagodnym smaku, aby smak kawy nie był przytłoczony.
Następnie musisz znaleźć szczelną butelkę do przechowywania ekstraktu. Możesz użyć słoika typu mason lub szklanej butelki z korkiem. Możesz również wybrać butelkę z nipem alkoholowym, która jest małą butelką, która idealnie nadaje się do tego celu.
Aby zrobić najlepszy ekstrakt z kawy, będziesz chciał zacząć od najlepszej jakości ziaren. Można to zrobić, kupując je w lokalnym sklepie spożywczym. Ważne jest również, aby kupić ziarna, które są organiczne. Kawa jest również doskonałym źródłem kwasu chlorogenowego, który ma właściwości przeciwzapalne. Związek ten znany jest z tego, że zmniejsza stres i uspokaja niepokój.
Kiedy już znajdziesz najlepsze dla siebie ziarna, musisz je zgnieść. Do tego zadania dobrze nadaje się wałek do ciasta. Jeśli chcesz użyć moździerza i tłuczka, upewnij się, że rozgniatasz fasolę w małych partiach. Pomoże to zwiększyć powierzchnię fasoli i pozwoli na uwolnienie większej ilości smaku.
Po zmiażdżeniu fasoli, będziesz chciał ją przecedzić. Odbywa się to poprzez umieszczenie słoika nad miską lub umieszczenie sitka wewnątrz słoika. W zależności od rodzaju alkoholu, którego używasz, ten krok może być łatwiejszy lub trudniejszy. Dobrym rozwiązaniem jest również filtr do kawy. Ten krok pozwoli odfiltrować nadmiar substancji stałych, które mogą znajdować się w ekstrakcie. Następnie możesz przechowywać ekstrakt w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od ciepła.
Po przecedzeniu ekstraktu możesz go przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do trzech miesięcy. Ważne jest, aby przechowywać go w miejscu, gdzie nie będzie zbyt ciepło, w przeciwnym razie płyn zmieni się w gęstą, lepką substancję. Można go również przechowywać w lodówce, ale trzeba będzie odstawić go na tydzień przed użyciem.
Podobne tematy