Robienie przecieru pomidorowego to łatwy sposób na dodanie bogatego smaku do zup, curry, sosów, dżemu, ketchupu i makaronu. Jest to również doskonałe źródło błonnika, witamin A, C i E oraz potasu.
Przecier pomidorowy jest łatwy do wykonania za pomocą robota kuchennego lub blendera i można go zrobić w ciągu kilku minut ze świeżych pomidorów. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zacząć:
1. Wybierz świeże pomidory
Do tego przepisu możesz użyć dowolnej odmiany dojrzałych, jędrnych, głęboko czerwonych pomidorów. Pomidory, które są niedojrzałe lub zbyt dojrzałe będą miały mniej smaku. Niedojrzałe pomidory są miękkie i mogą puścić sok podczas gotowania, natomiast przejrzałe nadadzą przecierowi kwaśny smak.
2. Metody przygotowania
Aby zachować pomidory i zapewnić ich jakość do wykorzystania w przyszłości, musisz je najpierw zblanszować. Ten prosty proces pomoże zachować ich kolor, smak i składniki odżywcze nawet przez rok.
3. Używanie zimnej wody
Aby zwiększyć trwałość domowego przecieru pomidorowego, najlepiej jest przenieść częściowo ugotowane pomidory z gorącego wrzątku do zimnej wody po blanszowaniu. Pomaga to skrócić czas gotowania, dzięki czemu łatwiej jest obrać skórki.
4. Proces blanszowania:
Aby przygotować przecier pomidorowy, będziesz musiał częściowo ugotować pomidory we wrzącej wodzie przez kilka minut. Pozwoli to na poluzowanie górnej warstwy skórki, co umożliwi łatwe obranie skórki.
5. Remove the Skins and Seeds
Aby uzyskać najlepsze rezultaty z tego puree, ważne jest, aby usunąć wszystkie nasiona i skórę. Pozostawienie skórek spowoduje, że puree będzie rzadsze.
6. Przelej do wysterylizowanego słoika lub na tacę do zamrażania
Po zakończeniu przetwarzania przecieru pomidorowego, będziesz musiał przechowywać go w szczelnym pojemniku. Jest to doskonały sposób, aby zachować świeżość przez długi czas, a także zaoszczędzić pieniądze w dłuższej perspektywie.
Alternatywnie, możesz przelać go do sterylizowanego szklanego słoika lub tacki na kostki lodu i zamrozić w pojedynczych porcjach. Będzie to wtedy łatwe dla Ciebie do rozmrożenia i wykorzystania w swoich przepisach przez okres do 3 miesięcy.
7. Opcje przechowywania
Po przetworzeniu i schłodzeniu przecieru pomidorowego, można go przechowywać w szklanym lub ceramicznym słoiku lub na tackach do zamrażania. W ten sposób przecier będzie przechowywany do 2 tygodni i może być używany w różnych potrawach, takich jak zupy, sosy, gulasze, sambar itp.
8. Zamrażanie i przechowywanie
Po schłodzeniu i przechowywaniu przecieru pomidorowego w szczelnym pojemniku, możesz go zamrozić. W ten sposób zachowasz jego świeżość i smak do 6 miesięcy, a także zaoszczędzisz pieniądze w dłuższej perspektywie.
Przecier pomidorowy to doskonały zamiennik kupionej w sklepie pasty pomidorowej. Jednak zastąpienie go bez uszczerbku dla smaku i konsystencji Twojego dania może być trudne. Dlatego najlepiej jest eksperymentować z różnymi zamiennikami, aż znajdziesz taki, który Ci się spodoba!
Podobne tematy