Jak zrobić nalewkę z mielonych owoców bzu czarnego

Jak zrobić nalewkę z mielonych owoców bzu czarnego

Z przyjemnością dzielimy się materiałem, który powstał dzięki współpracy z polskadiy.pl

Użycie zmielonych owoców czarnego bzu do zrobienia likieru to prosty i pyszny sposób na wprowadzenie owoców czarnego bzu do swojej kuchni. Są one smaczne i pełne witamin i przeciwutleniaczy. To także świetny środek poprawiający nastrój. Jeśli czujesz się źle, mogą pomóc złagodzić objawy przeziębienia. Jeśli jesteś smakoszem, możesz nawet spróbować zrobić galaretkę z czarnego bzu.

Suszone owoce czarnego bzu znajdziesz w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. Możesz także samodzielnie zbierać owoce czarnego bzu. Być może znajdziesz je nawet w swoim sąsiedztwie. W większości przypadków będziesz chciał je zbierać, gdy są już dojrzałe. Są łatwe do zebrania, ale mogą być trudne do odszypułkowania.

Aby przygotować likier z owoców czarnego bzu, należy zmieszać je z alkoholem. Następnie należy przecedzić mieszaninę, aby usunąć płyn. Następnie trzeba będzie przechowywać likier w lodówce lub zamrażarce, aby zachować jego świeżość.

Aby zrobić likier, będziesz chciał użyć około filiżanki alkoholu. Możesz dodać trochę cukru do mieszanki, ale będziesz chciał użyć białego cukru, jeśli chcesz neutralny smak. Możesz również dodać trochę tostów z nasionami anyżu. Możesz zrobić ten likier z kombinacją alkoholu i cukru, lub możesz zrobić go z samym alkoholem.

Możesz również dodać do mieszanki inne składniki, takie jak owoce dzikiej róży lub jeżyny. Do przecedzenia mieszanki użyj również sitka o drobnych oczkach. Możesz również użyć płótna serowego, aby pomóc w odcedzeniu płynu. Mieszankę można przechowywać w ozdobnych butelkach, aby zachować świeżość likieru.

Jeśli nie chcesz kupować alkoholu, możesz użyć syropu cukrowego. Będziesz musiał podgrzać cukier i wodę do wrzenia, a następnie pozwolić mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Po ostygnięciu możesz go przecedzić przez sito o drobnych oczkach. Zamiast cukru można również użyć syropu klonowego lub miodu.

Jeśli używasz świeżej partii czarnego bzu, będziesz chciał dodać goździki, cynamon i imbir, aby stworzyć swój likier. Możesz też zamiast tego użyć syropu klonowego, miodu lub prawdziwego cukru. Jeśli masz zamiar użyć cukru, będziesz chciał wymieszać go z odrobiną wody, aby pomóc w jego rozpuszczeniu.

Po zakończeniu procesu otrzymasz likier z czarnego bzu, którym możesz się cieszyć od razu lub przechowywać go przez kilka miesięcy. Możesz również spróbować użyć oksymelu z czarnego bzu zamiast syropu, jeśli czujesz się słabo. Jest to świetny zamiennik syropu, który można przechowywać w lodówce.

Jak w przypadku każdego napoju alkoholowego, będziesz chciał przechowywać swój likier w chłodnym, ciemnym miejscu przez co najmniej dwa miesiące. Dobrze jest również wstrząsnąć nim raz lub dwa razy w tygodniu. Pomoże to zakonserwować likier, a także sprawi, że będzie on z czasem lepiej smakował.

Jeśli zdecydujesz się na zrobienie własnego likieru z mielonych owoców czarnego bzu, dobrym pomysłem jest użycie składników organicznych. Składniki te znajdziesz w wielu sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Możesz też kupić gotowy likier z czarnego bzu. Firma TC Elderberry sprzedaje zestaw, który zawiera suszone jagody, słoiki, przyprawy i gotowy syrop.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *